Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Trabzon Devlet Tiyatrosu sanatçıları, Çin’in Pekin ve Guangcou şehirlerinde Türk Gölge Tiyatrosu’nu tanıttı. 17 Nisan’da Pekin’de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte, “Sihirli Lamba” adlı oyun sergilendi. Gösteri, Türk ve Çin Gölge Tiyatrosu motiflerini harmanlayarak kadim estetik bağları yeniden canlandırdı.
Türk ve Çin Gölge Tiyatrosu Geleneği
Devlet Tiyatrosu sanatçısı Durulcan Yaman, Çinli gölge sanatçılarıyla karşılaşmalarında iki kültür arasında benzerlikler keşfettiklerini belirtti. Türkiye’de Gölge Tiyatrosu geleneğinin 15. ve 16. yüzyıllara kadar uzandığını, Çin’de ise 2 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Türk Gölge Tiyatrosu’nun kendine özgü tarzı ve yorumu olduğunu ifade etti.
Gölge Oyunu Figürleri Atölye Çalışması
Sanatçı Hakan Dündar, gösterinin ardından Pekin Yunus Emre Kültür Merkezi’nde Çinli çocuklar için Karagöz ve Hacivat figürlerinin yapımını içeren atölye çalışması düzenledi. Çocuklar, figürleri boyayarak birleştirdi ve “Küşteri Meydanı”nda oynatarak gölge oyununu deneyimledi.
- Karagöz ve Hacivat sergisi, Guangcou Şehir Kütüphanesi’nde açıldı.
- Ekip, Türkiye’nin Guangcou Başkonsolosluğu ile işbirliği yaparak “Sihirli Lamba” oyununu sergiledi.
- Geleneksel Çin Gölge Tiyatrosu ekibi de Lufıng adlı gölge oyununu icra etti.